SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ET’İME BAHSİ

<< 3831 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ بْنُ عُتْبَةَ حَدَّثَنَا مَرْوَانُ بْنُ مُحَمَّدٍ حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ بِلَالٍ حَدَّثَنِي هِشَامُ بْنُ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَيْتٌ لَا تَمْرَ فِيهِ جِيَاعٌ أَهْلُهُ

 

Âişe (r.anha)'dan rivayet olunduğuna göre; Nebi (s.a.v.):

 

“İçinde hurma bulunmayan bir evin halkı açtır" buyurmuştur.

 

 

İzah:

Müslim, eşribe; Tirmizî, et'ime; îbn Mâce, et'ime; Dârimî, et'ime; Ahmed b. Hanbel, VI, 179.

 

Tıybî'nin açıklamasına göre, kuru hurmanın başlı başına bir yemek olduğu bilindiği fakat onun bir katık olarak yendiği halk arasında bilinmediği halde burada ondan katık diye bahsedilmesi, onun müstakil bir yiyecek olmakla beraber katık olarak da yenmeye müsait bir yiyecek olduğunu gösterir.

 

Bir başka ifadeyle Bezi yazarının da dediği gibi, hurma aslında yalnız başına yenen müstakil bir yiyecek olmakla beraber ondan katık diye bahse­dilmesi mecaizdir.

 

3831 numaralı hadİs-İ şerifte, içerisinde hurma bulunmayan bir ev hal­kının aç olduğundan bahsedilmesi; bütün geçim kaynağını hurma teşkil eden Medineliler içindir. Çünkü Hz. Nebi devrinde Medinelilerin yegâne geçim kaynağı hurma idi, hurması olmayan bir aile açtı. Hz. Nebi bu sözüyle o günkü Medine halkının ekonomik yapısını dile getirmiş olabilir.

 

Tıybî'nin açıklamasına göre ise, Hz. Nebi bu sözü ile ülkelerinde bol hurma yetişen milletleri hurmanın kıymetini bilmeye ve kanaatkar ol­maya davet etmek istemiş de olabilir.

 

Bazıları da, "Hz. Nebi bu sözüyle hurmanın diğer meyveler ara­sındaki üstünlüğünü ifade etmek istemiştir" dediler.